Als je diabetes type 2 hebt, kan je lichaam de suikers uit koolhydraten niet gebruiken zoals het zou moeten. In plaats daarvan hoopt de glucose zich op in de bloedstroom, wat leidt tot hyperglykemie. Onbehandeld of ongecontroleerd kan deze aandoening op lange termijn leiden tot complicaties zoals hartaandoeningen, blindheid, amputatie van ledematen en zelfs de dood. Met de juiste voeding en veranderingen in levensstijl is het echter mogelijk dit type diabetes effectief te beheersen. Dit is wat u moet weten volgens de dietist over diabetes type 2.
Wat is type 2 diabetes?
Diabetes type 2 (T2DM) is een stofwisselingsstoornis waarbij het lichaam de bloedglucosespiegel niet goed kan reguleren, ofwel omdat de alvleesklier onvoldoende insuline produceert, ofwel omdat het lichaam niet goed op insuline reageert. Bij gebrek aan een doeltreffende controle van de bloedsuikerspiegel is het risico op ernstige gezondheidscomplicaties, zoals hartziekten, nierziekten en zenuwschade, verhoogd. Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes, die bij de meeste bevolkingsgroepen tot 80% van de gevallen uitmaakt. De incidentie van diabetes type 2 neemt wereldwijd toe naarmate de bevolking steeds zwaarder en in sommige gevallen minder actief wordt. Hoewel de alvleesklier een bepaalde hoeveelheid insuline kan produceren, zullen de meeste mensen die diabetes type 2 ontwikkelen eerst een afname van de insulineproductie ervaren. Deze afname kan verband houden met bepaalde genetische eigenschappen, bepaalde levensstijl- of omgevingsfactoren, of een combinatie daarvan. In andere gevallen wordt diabetes type 2 voorafgegaan door insulineresistentie, dat wil zeggen het onvermogen van cellen om adequaat op insuline te reageren. Het onvermogen om op insuline te reageren wordt vermoedelijk veroorzaakt door een verhoogd niveau van vetafzettingen in de lever en andere cellen.
Symptomen van diabetes type 2
Hoewel sommige mensen met type 2 diabetes in het beginstadium van de ziekte geen symptomen ervaren, kunnen anderen tekenen opmerken zoals frequent urineren, extreme dorst, gevoelens van vermoeidheid, onverklaarbaar gewichtsverlies, wazig zicht of tintelingen/doofheid in de ledematen. In feite denken veel mensen met type 2-diabetes dat zij hypertensie (hoge bloeddruk) hebben totdat bij hen diabetes wordt vastgesteld. Dus als u een van deze symptomen hebt, is het belangrijk dat u naar uw arts gaat om u te laten testen, vooral als u overgewicht hebt, ouder bent, een familiegeschiedenis van diabetes hebt of andere medische aandoeningen hebt.
Risicofactoren voor type 2 diabetes
Er zijn enkele factoren die uw risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 kunnen verhogen. Daartoe behoren leeftijd (het risico neemt toe naarmate u ouder wordt), familiegeschiedenis van diabetes, etniciteit (mensen van Zuid-Aziatische, Oost-Aziatische, Pacific Islander, Afrikaanse en Indiaanse afkomst hebben een hoger risico dan anderen), overtollig lichaamsvet, gebrek aan lichaamsbeweging en bepaalde medische aandoeningen, met name hoge bloeddruk en hoog cholesterol.
Hoe diabetes type 2 te beheersen
Hoewel diabetes niet te genezen is, kan het worden beheerd met gezonde levensstijlkeuzes, zoals een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap. U kunt ook medicijnen voorgeschreven krijgen om uw bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Er zijn drie hoofdtypen diabetes: type 1, type 2 en zwangerschapsdiabetes. Het zijn allemaal chronische aandoeningen die een langdurige behandeling vereisen, zelfs als ze eenmaal onder controle zijn. Diabetes is een levenslange ziekte die kan worden beheerd, maar niet genezen. Behandelplannen variëren per persoon, maar kunnen medicatie, dieet en lichaamsbeweging omvatten.
Een dieet om diabetes te beheersen
Een gezond dieet is een belangrijk onderdeel van een goed leven met diabetes. Een evenwichtige voeding kan u helpen uw bloedsuikerspiegel onder controle te houden, uw risico op andere gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen en gewichtstoename te verminderen, en uw algemeen welzijn te verbeteren. Helaas is diabetes type 2 een chronische aandoening die niet kan worden genezen, maar gezond en actief zijn kan uw risico op complicaties van de ziekte aanzienlijk verminderen. Wat u eet kan een grote invloed hebben op uw bloedsuikerspiegel. In het algemeen is een gezond voedingsplan er een met veel vezels en weinig vet. Het bevat ook een verscheidenheid aan voedingsmiddelen uit elk van de grote voedselgroepen: vezels, koolhydraten, eiwitten en vetten. Als je diabetes hebt, moet je iets anders eten dan iemand zonder diabetes, maar het belangrijkste is dat je je richt op gezonde voeding in plaats van op een dieet.
Oefeningen voor mensen met diabetes type 2.
Lichaamsbeweging kan u helpen uw bloedsuikerspiegel onder controle te houden, een gezond gewicht te behouden en uw risico op hartziekten te verminderen. Bijna iedereen met diabetes kan baat hebben bij een combinatie van aerobe, kracht- en evenwichtsoefeningen. Lichaamsbeweging kan het risico op complicaties van diabetes verminderen en u helpen uw diabetes op de lange termijn beter te beheersen. Afhankelijk van uw diabetesbeheersplan kunnen bepaalde activiteiten worden afgeraden of aangepast. Overleg met uw arts of diabeteseducator voordat u met een nieuw oefenprogramma begint om er zeker van te zijn dat uw plan verenigbaar is met de door u gekozen activiteit.
Slotwoorden
Hoewel diabetes type 2 niet kan worden genezen, kan het wel worden beheerd met een dieet en lichaamsbeweging, netzoals leververvetting symptomen. Het is belangrijk om samen met een gezondheidsteam een plan te ontwikkelen dat voor u het beste werkt. Dit omvat gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging en het nemen van medicijnen of insuline wanneer dat nodig is. Met de juiste zorg kunt u het risico op complicaties aanzienlijk verminderen en genieten van een lang en gezond leven.